Lasik - PRK
 

LASIK ή PRK είναι τύπος διαθλαστικής χειρουργικής που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.
Το LASIK πραγματοποιείται από οφθαλμιάτρους με τη χρήση λέιζερ και είναι παρόμοιο με άλλες χειρουργικές διορθωτικές διαδικασίες, όπως φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής, PRK, (ονομάζεται επίσης ASA, Advanced Surface
ablation) .
Τόσο το LASIK όσο και το PRK αντιπροσωπεύουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης, αποτελώντας έτσι εναλλακτική λύση για πολλούς ασθενείς που δεν επιθυμούν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής.
Υπάρχουν διάφορες αναγκαίες προετοιμασίες στην προεγχειρητική περίοδο. Η πράξη η ίδια περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός λεπτού κρημνού στο μάτι, πτυσσόμενο για να καταστεί δυνατή η αναδιαμόρφωση των ιστών με χρήση λέιζερ. Ο κρημνός επανατοποθετείται και το μάτι αφήνεται να επουλωθεί κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Προεγχειρητικά

Οι ασθενείς που φορούν μαλακούς φακούς επαφής σταματούν τη χρήση τους 5 έως 21 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πριν την επέμβαση, οι κερατοειδείς του ασθενούς εξετάζονται για να καθοριστεί το πάχος τους(παχυμετρία) , και με την τοπογραφία μετράται το περίγραμμα της επιφάνειάς τους.

Με τη διαδικασία αυτή, εντοπίζεται επίσης ο αστιγματισμός και άλλες παρατυπίες στο σχήμα του κερατοειδούς.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο χειρουργός υπολογίζει το ποσό και τους τόπους του ιστού που πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

 

 

 

 

 

 
Επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής είναι ξύπνιος, ενώ του έχουν χορηγηθεί οφθαλμικές σταγόνες ως αναισθητικό αλλά και ήπια ηρεμιστικά (όπως Valium).

Το LASIK πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένας κρημνός του κερατοειδούς ιστού. Το δεύτερο βήμα είναι η αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα κάτω από τον κρημνό με το λέιζερ. Τέλος, ο κρημνός επανατοποθετείται.Ένα δαχτυλίδι αναρρόφησης εφαρμόζεται στο μάτι, προκειμένου να ακινητοποιηθεί το μάτι. Αυτό το στάδιο της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές την αιμορραγία ή subconjunctival στο λευκό (σκληρό χιτώνα) του ματιού (αβλαβή παρενέργεια που υποχωρεί μέσα σε μερικές εβδομάδες).
Αυξημένη αναρρόφηση προκαλεί συνήθως μια παροδική θαλερότητα της όρασης στον υπό θεραπεία οφθαλμό.
Μόλις το μάτι είναι ακινητοποιημένο, το πτερύγιο δημιουργείται με ένα μηχανικό μικροκερατόμο που χρησιμοποιεί μια μεταλλική λεπίδα, ή ένα femtosecond laser μικροκερατόμο (διαδικασία γνωστή ως IntraLASIK) που δημιουργεί μια σειρά από μικροσκοπικές φυσαλίδες στο εσωτερικό του κερατοειδούς. Η σύνδεση του κρημνού είναι αριστερά από τη μία πλευρά αυτού. Το flap έχει αναδιπλωθεί, αποκαλύπτοντας το στρώμα, το μεσαίο τμήμα του κερατοειδούς. Η διαδικασία της ανύψωσης και επανατοποθέτησης του flap μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη.

  

Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας είναι η χρήση λέιζερ Excimer (193 nm) που ατμοποιεί ιστό με ένα τέλεια ελεγχόμενο τρόπο χωρίς να καταστραφεί το παρακείμενο στρώμα.
Τα στρώματα του ιστού που έχει αφαιρεθεί, είναι δεκάδες μικρόμετρα σε πάχος. Η εκτέλεση της φωτοαποδόμησης στο βαθύτερο στρώμα του κερατοειδούς συνήθως προβλέπει ταχύτερη οπτική ανάκτηση και λιγότερο πόνο από την προηγούμενη τεχνική, φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (PRK).

 

Επανατοποθέτηση του κρημνού

Μετά το λέιζερ, έχει αναδιαμορφωθεί το στρώμα, το flap LASIK είναι προσεκτικά επανατοποθετημένο πάνω από την περιοχή επεξεργασίας από το χειρουργό και γίνεται έλεγχος για την παρουσία των φυσαλίδων αέρα και σωστής εφαρμογής του flap στο μάτι. Το flap παραμένει στη θέση του μέχρι η επούλωση να ολοκληρωθεί.

Η μετεγχειρητική φροντίδα

Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σε οφθαλμικές σταγόνες τις επόμενες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Κοιμούνται περισσότερο και τους δίνεται, επίσης, ένα σκοτεινό ζευγάρι ασπίδων να προστατεύουν τα μάτια τους από λαμπερά φώτα και προστατευτικά γυαλιά για να αποτραπεί τρίψιμο των ματιών και να ελαττωθεί η ξηροφθαλμία. Επίσης υποχρεούνται να ενυδατώνουν τα μάτια με δάκρυα χωρίς συντηρητικό.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και τις μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης.


Υπεύθυνος σύμβουλος και συνεργάτης στον τομέα

της διάθλασης, φακών επαφής και βοηθημάτων χαμηλής όρασης,

είναι η οπτικός Φένια Περδικούρη.

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?