Τι είναι ο καταρράκτης;
Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης διακρίνεται σε συγγενή-κληρονομικό και επίκτητο. Όταν ο καταρράκτης εμφανίζεται με τη γέννηση μπορεί να είναι συγγενής ή/και κληρονομικός. Όταν ο καταρράκτης εμφανίζεται μετά τη γέννηση, καλείται επίκτητος και τα αίτια είναι διάφορα (υπεριώδης ακτινοβολία , τραύμα οφθαλμού, διαβήτης, φλεγμονώδεις παθήσεις, κάπνισμα, φάρμακα-κορτικοστεροειδή). Πιο συχνή αιτία επίκτητου καταρράκτη είναι η πάροδος της ηλικίας.Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καταρράκτης προκαλεί θόλωση της όρασης, εξασθένιση των χρωμάτων και δυσκολία στη νυχτερινή όραση. Συχνά, τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά γιατί η θόλωση της όρασης γίνεται σταδιακά.

Πως ο οφθαλμίατρος εντοπίζει τον καταρράκτη;
Στον διαθλαστικό έλεγχο εμφανίζεται πτώση της οπτικής οξύτητας και στην αντικειμενική εξέταση με τη σχισμοειδή λυχνία , ο οφθαλμίατρος επιβεβαιώνει τη θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού.

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;
Αν ο καταρράκτης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο γίνεται αλλαγή στα γυαλιά.
Αν η όραση έχει ελαττωθεί σε σημείο που κάποιος δυσκολεύεται στις καθημερινές του δραστηριότητες , τότε ο οφθαλμίατρος προτείνει
χειρουργική επέμβαση.
Το χειρουργείο του καταρράκτη είναι η συνηθέστερα διενεργηθείσα χειρουργική επέμβαση. Από μια μικροσκοπική τομή, αφαιρείται ο φυσικός φακός του ματιού με υπερήχους (φακοθρύπτης), ενώ τοποθετείται πλέον τεχνητός φακός (ενδοφθάλμιος φακός ή IOL ) που αντικαθιστά τη δύναμη του αρχικού φακού.

Τι είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;
Μερικούς μήνες ή έτη μετά τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη, η αρχική κάψα πίσω από το φακό μπορεί να θολώσει και γι αυτό καλείται δευτερογενής καταρράκτης. Αφαιρείται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα με την εφαρμογή λέιζερ (capsulectomy laser YAG).

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?