Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη (plaquenil) είναι συνθετικά ανθελονοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την προφύλαξη και τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του συνδετικού ιστού(ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κ.ά).

Οι πρώτες αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή είναι περικεντρικές, εκδηλώνονται με βαθμιαία ατροφία του μελάγχρου επιθηλίου και συνδέονται με περικεντρικά σκοτώματα που διαπιστώνονται μέσα σε ένα πεδίο 10ο γύρω από το σημείο προσήλωσης. Στη συνέχεια αναπτύσσεται και κεντρική ανώμαλη μελάγχρωση με πτώση της οπτικής οξύτητας, ενώ σε κάποιο στάδιο η περικεντρική υπομελαγχρωματική ζώνη δίνει στην ωχρά εικόνα οφθαλμού ταύρου(bull’s eye). Σε πολύ προχωρημένα στάδια οι αλλοιώσεις είναι διάχυτες.

Οι ασθενείς ως συμπτώματα διαπιστώνουν περικεντρικά σκοτώματα, επίκτητη δυσχρωματοψία και δυσκολία στην κοντινή όραση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα ότι είναι απαραίτητος ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος(βυθοσκόπηση, χρωματική αντίληψη, οπτικά πεδία, Amsler test).

Για την αποφυγή των εκδηλώσεων της τοξικότητας του φαρμάκου σε μακροχρόνια θεραπεία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ημερήσια δόση. Για τη χλωροκίνη ημερήσια δόση <250mg και για την υδροξυχλωροκίνη <400mg έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσουν αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?